Zbogom 5Ritmova!

43239379_2323757430987442_6090515366646120448_o

Ovaj je tekst bio dio rujanskog newslettera. Kako ga veliki broj plesača nije vidio, a važan je za razumijevanje i transparentnost mog sadašnjeg i budućeg rada, stavljam ga i ovdje uz neke minimalne izmjene.

 

U jesen 2018. se navršilo točno 20 godina kako plešem 5Ritmova. Učiteljica te metode sam službeno postala 17.4.2011., u krugu još 80 suputnika, u dvorani u kojoj su do tada svoju inicijaciju prošli apsolutno svi učitelji 5Ritmova, stotine njih prije nas. I sad se naježim od tog osjećaja podrške i spoznaje da su apsolutno svi od kojih sam učila, baš kao i ja, u nekom trenu sjedili baš u toj dvorani, osjećajući taj prag između «samo» plesača i učitelja; sjećam se trenutka u kojem sam primila svoju ogrlicu kao potvrdu puta koji sam prošla i stotina i stotina sati isplesanih, isplakanih, proživljenih i integriranih u plesnim dvoranama od Pariza preko švicarskih Alpi do Manhattana.

 

Osoba koja mi je predala ogrlicu me tada nazvala «roots-woman» referirajući se na nešto što sam par godina ranije na radionici podijelila u vezi vlastitog odrastanja bez korijena i podrške te učenju da svoje korijene ne tražim u zemlji, naciji ili obitelji.
Nitko od nas nije tada znao da je to zadnji krug učitelja koji je Gabrielle ispratila u svijet.
Nisam znala ni da je moje iduće učenje da korijene ne tražim ni u 5Ritmova.

 

Ove sam godine točno sedam godina nakon te ceremonije, donijela odluku da nakon ljeta 2018. jedan dio svojih plesnih radionica prestanem vezati za metodu 5Ritmova. Razloga je previše za nabrajanje i nemaju veze sa samim Ritmovima. I dalje stojim iza toga da jednostavniju, dublju i smisleniju mapu nisam nikad iskusila. Sve ostale plesne metode, koliko god bile zanimljive i korisne, uvijek su mi na kraju postale ili prerazvodnjene ili preplošne ili preopterećene ego-pričama.

5Ritmova su bili kao učenje da se sve slike i pejzaži na svijetu mogu svesti na nekoliko osnovnih boja, da je sva muzika na svijetu nastala od samo nekoliko nota, da su milijuni knjiga na svijetu zapravo napisani s vrlo malo slova. Učenje o potpunom pojednostavljivanju bez banaliziranja. Kao da je netko otkrio ono što ja trebam otkriti i uštedio mi desetljeća
traganja.

 

Što moja odluka zapravo znači – od ove godine ću iznimno rijetko voditi 5Ritmova i u opisima radionice ćete uvijek moći jasno vidjeti hoćemo li raditi mapu 5R ili ne. Kad god se opet zaželim Ritmova, vratit ću im se.

Ako je vaš interes učenje i prakticiranje metode 5Ritmova, najbokje je da nađete učitelje koji ih vode cijelo vrijeme jer postoje velike šanse da takvih radionica kod mene ni neće više biti. Ako vas zanima istraživanje sebe primarno kroz ples i kroz pokret, ali i kroz terapiju i druge metode, na dobrom ste mjestu.

 

Kako će taj “novi” ples izgledati?
Ne znam.
U početku vjerojatno vrlo slično kao i do sada, a s vremenom će me tok odvesti u novim smjerovima.

 

Puštam da se moje korijenje širi tamo gdje je naviklo rasti: tamo gdje nema ni obitelji, ni plemena, ni podrške. A istovremeno, osjećam svakog od svojih učitelja tako snažno iza svojih leđa, u svojim riječima i plesu. 5Ritmova će uvijek prosijavati kroz moj rad jer sam u njima otplesala gotovo pola svog života.

 

Imam 42 godine. Puno toga znam. Daleko više ne znam. Želim sve što sam naučila kombinirati potpuno slobodno i učiti dalje. Ne želim stvarati «svoju» metodu, ne želim impresionirati autoritete i dokazivati se zamjenskim tatama i mamama. Želim se igrati. Želim ne znati. Želim da moji korijeni opet sami nađu svoj put. Do sada su me stvarno sjajno vodili i hvala im, sviđa mi se gdje smo stigli.

 

Hvala vam na svemu što smo do sada dijelili, nadam se da će nam se korijeni dodirivati i u ovoj plesnoj sezoni.
E.