Loading Events

« All Events

Moć tela – mini radionice telesne psihoterapije

listopad 4 @ 13:30 - 19:00

MOĆ TELA – Telo kao put do psihe
Radionice Centra za integrativni razvoj (Hrvatska)
UČESTVUJU:
Kruno Šunjić
Laszlo Pinter
Tomislav Senečić
Enesa Mahić
Svjetlana Bukovec
Helena Hajdin
Nakon dugogodišnjeg rada u oblasti ličnog razvoja, kroz integrativnu psihologiju i telesno-orijentisanu terapiju u Hrvatskoj i Mađarskoj, Centar za integrativni razvoj (CIR) predstavlja svoj rad i u Srbiji. Kroz CIR programe – četvorogodišnju školu za lični razvoj i terapijski rad, radionice i predavanja do sada je prošlo hiljade ljudi. Od prošle godine CIR škola za lični razvoj i terapijski rad postoji i u Beogradu nudeći podršku onima koji žele svesno izabrati kvalitetniji i potpuniji život.
Na CIR vikendu u Beogradu imate priliku da, kroz radionice koje vode osnivači i najiskusniji učitelji Centra za integrativni razvoj, upoznate i iskusite telesno orijentisani integrativni metod kakav se neguje u CIR-u.
Radionice su namenjene onima koji se prvi put susreću sa ličnim razvojem kroz telesno orijentisane prakse kao i svima koji su se već susretali s bilo kojim pristupom ličnom razvoju i žele da prodube i prošire svoje iskustvo i spoznaje. Radionice su takođe pogodne za sve koji se bave nekim oblikom ličnog razvoja ili terapijskog rada a koje zanima telesno-orijentisani pristup. 

PROGRAM:

Petak, 4. oktobar 2019. godine (18:00 do 20:00)

• Uvod i predstavljanje
Kruno Šunjić, učiteljski tim i voditelj CIR Beograd

• Moć tela – telo kao put do psihe
Laszlo Pinter i Tomislav Senečić, osnivači CIRa i članovi EABP-a ukratko će predstaviti Centar za integrativni razvoj i CIR metodu telesno terapijskog rada, njene specifičnosti, osnovnu mapu rada sa telom i potencijalne dobiti od ove vrste rada na sebi.

 

Subota, 5. oktobar 2019. godine (13:30 do 16:00)

• Radionica: Naši unutrašnji konflikti i kako ih telo manifestuje
Tomislav Senečić, osnivač CIR-a

Svaka osoba u sebi nosi neku vrstu unutrašnjeg konflikta vid unutrašnje borbe između naučenih (racionalnih) i impulsivnih (strastvenih) delova našeg bića. Nastanak tog sukoba počinje u ranom detinjstvu kada našu nagonsku i strastvenu prirodu moramo prilagoditi društvu i normama ponašanja unutar kulture u kojoj odrastamo.
Posledica tog procesa je osećaj poraženosti koji pokušavamo kompenzovati lažnim osećajem moći i to stvara podlogu za razvoj neuroze.
Na ovoj radionici imaćemo priliku da dublje razumemo kako nastaju unutrašnji konflikti, prepoznamo temeljni konflikt koji vas najviše obeležava i upoznamo se sa alatima za njegovo razrešavanje. Ovo je i prilika da osvestimo kako naše telo učestvuje u procesu integracije sukobljenih delova, kako bi iz tog procesa izašli kao celovitija bića.

 

Subota, 5. oktobar 2019. godine (16:30 do 19:00)

• Radionica: Granice – da li smem reći NE
Svjetlana Bukovec, učiteljski tim CIR-a

Da bismo upoznali sebe moramo znati gde počinjemo i gde završavamo. Bez zdrave granice teško je osetiti ko smo i šta nam treba, teško je znati da li je sigurno ili nesigurno. Na ovoj radionici kroz istraživanje svojih granica dajemo sebi priliku da naučimo i uvežbamo kako je to imati zdravu granicu jer se tek tada se možemo zaista pobrinuti za sebe i stvarati kvalitetne odnose sa ljudima oko sebe.

 

Nedelja, 6. oktobar 2019. godine (13:30 do 16:00)

• Radionica: Telo pamti
Laszlo Pinter, osnivač CIR-a

Svrha memorije je učenje i priprema za buduće situacije. Postoje sećanja kojih se svesno sećamo i znamo kako smo se tada osećali (eksplicitna memorija). Postoji i implicitna ili telesna memorija koja se tiče onih sećanja kojih se ne možemo svesno setiti, ali naše reakcije i ponašanje jasno ukazuju da reagujemo iz nekog sećanja koje je pohranjeno dublje u nama. Te iracionalne uznemiravajuće reakcije koje nas obuzimaju su u stvari implicitno sećanje na neku sličnu bolnu situaciju koja nam se dogodila u prošlosti, najčešće u najranijim godinama života. Tada mozak još nije zreo za dugoročno pamćenje konkretnog događaja pa ga je zapamtio na način da slične situacije aktiviraju okidače telesne memorije, a mi ostajemo nesvesni stvarnog uzroka vlastite uznemirenosti. Na radionici ćemo se baviti osnovama praktičnog rada s telesnom memorijom, dublje istražiti svoje nesvesne obrasce ponašanja, te doći do boljeg razumevanja sebe.

 

Nedelja, 6. oktobar 2019. godine (16:30 do 19:00)

• Plesno-terapijska radionica: Istina tela
Enesa Mahić, učiteljski tim CIR-a

“Pokret nikad ne laže, on je barometar koji onima koji ga znaju čitati, pokazuje kakvo je vreme u duši plesača.” Martha Graham

Za mnoge ljude telo je stroj, mašina koja nas vodi od jedna lokacije do druge, obavlja zadatke, uzima gorivo, a noću se resetuje… Istovremeno, telo je i dom svim našim snovima, osećajima i stavovima – cela naša divna i strašna prošlost je doživljena i proživljena baš kroz ovo telo. Kao što gledanje starih fotografija izaziva sećanja, tako i kretanje tela kroz ples budi naše stare priče, ali i nove mogućnosti do kojih teško dolazimo samo umom.
Na barem nekoliko sati spustićemo se ispod nivoa naše svakodnevne pameti i zaroniti u naše mudro, inteligentno telo, slušajući i plešući njegovu jednostavnu istinu.

 

MESTO ODRŽAVANJA: Tango Natural, Resavska 28, Beograd

CENA:
7500 RSD za prijave do 1. septembra 2019. godine
9000 RSD za prijave do 1. oktobra 2019. godine
Prijava je važeća nakon uplate nepovratnog depozita od 2500 RSD do naznačenih datuma. Depozit je uračunat u cenu.
Cena se odnosi na kompletan program CIR vikenda i ne umanjuje se ako neke radionice preskočite.

INFO I PRIJAVE:
cir.beograd@gmail.com

Details

Date:
listopad 4
Time:
13:30 - 19:00
Event Category:

Venue

Beograd