Ples

Ovisno o cilju našeg rada, ples može biti:

 • Plesna terapija – koristimo plesne pokrete da artikuliramo i izrazimo svoja unutarnja stanja, osjećaje i potrebe, istražimo izazove koje imamo u kontaktu, otvorimo mogućnost za nova iskustva, prakticiramo ponašanja u kojima smo još nesigurni… Mogućnosti plesa su beskrajne.
 • Praksa utjelovljavanja – svjesno somatsko putovanje kroz tijelo s ciljem da ga oživimo, prodišemo, protečemo, ispraznimo, napunimo… Cilj je naseliti svaki dio svog tijela i osjetiti njegovu vibrantnost i cjelovitost.
 • Plesna meditacija – tijelo je istovremeno kanal za pokret i sidro za um. Kao kad meditiramo na dah ili na mantru, ovdje pažnju neprestano držimo na tijelu, na njegovim senzacijama i pokretima, postupno puštajući da otpadne sve što nije pokret, dah ili pažnja. I ako imamo sreće, povremeno se desi da otkrijemo dio sebe koji je veći od onoga što nazivamo JA i da doživimo iskustvo da ples pleše nas.

Prikaži više

Imala sam sreće da sam 2010. bila primljena u zadnju generaciju učitelja 5Ritmova koje je podučavala sama Gabrielle Roth, iz čijeg učenja je nastao veliki broj drugih poznatih metoda svjesnog plesa: Soul Motion, Movement Medicine, Open Floor… Iako već godinama ne podučavam metodu 5Ritmova, to je praksa koju plešem od 1998. i koja se nazire kroz tkivo svega što nudim svijetu.Napuštanjem podučavanja metode, otvorila sam si vrata slobode da na plesnim radionicama spontano integriram psihoterapijska i somatska znanja, kao i uvide tisuća sati osobnih plesnih i duhovnih procesa. Nudim introspektivnu i ekspresivnu plesnu praksu koja nema ime ni zadane korake i kroz koju individualno i kolektivno vraćamo povjerenje u tjelesnu inteligenciju kao dovoljno dobru i mudru.Kao i u terapiji, i u plesu polazim od pretpostavke da već u sebi imate sve uvide, pokrete i stanja koja vam trebaju, kao sjemenka koja u sebi već ima sve što joj treba da postane stablo. U plesnom prostoru samo stvaramo uvjete koji su potrebni da se ukorijenite i procvjetate.

Ples pokreće svaku razinu plesača:

 • Tijelo – upoznajemo vlastito tijelo i njegove mogućnosti, postajemo svjesni „zabranjenih“ i „dozvoljenih“ pokreta, navikavamo se na snažniji protok užitka kroz tijelo, postajemo prisutniji, učimo se regulaciji i koregulaciji živčanog sustava te postajemo utjelovljeni, snažniji i lakši. Pokretanjem tijela neizbježno pokrećemo i druge razine:
 • Osjećaji – u plesu se susrećemo s ogromnim rasponom vlastitih (i tuđih) emocija, dobivamo iskustvo da ako ih utjelovimo i ne blokiramo, emocije dođu i prođu, prestaju nas plašiti ili zbunjivati.
 • Um – dobivamo nove uvide o sebi, drugima i svijetu i stavljamo upitnik na okorjela uvjerenja koja možda imamo. Dobivamo iskustvo mirnog uma, utjelovljenog u sad i ovdje. Otvaramo um za različitost tuđeg iskustva, bez potrebe da ga mijenjamo. Plesna dvorana je svijet u malom – sve što jesmo će se vidjeti tijekom plesa.
 • Volja/namjera – kroz pozitivna iskustva u plesnoj dvorani, počinjemo usmjeravati vlastitu namjeru na promjenu i prakticiranje ponašanja koja podržavaju ono što je za nas blagotvorno. Primjena iskustava iz plesne dvorane u svakodnevni život.
 • Duh – kad ispraznimo tijelo, um i srce, dobivamo uvijek iznova konkretno iskustvo da smo puno više od ovog tijela i psihe i da postoji nešto suptilnije i veće što nas povezuje: i unutar nas samih, i jedne s drugima. Ne vjerujem u duhovnost koja ne uključuje tijelo. Nakon toliko godina provedenih u plesnim dvoranama, odgovorno tvrdim da je ljude najlakše voljeti dok plešu.

Pravila plesnih radionica:

 1. Plesni satovi i radionice su isključivo za odrasle punoljetne ljude koje mogu preuzeti odgovornost za sebe. Prethodno plesno iskustvo nije nužno.
 2. Dođite na vrijeme i ako je moguće, ostanite do kraja plesa. Svakako najavite svoj odlazak ako morate otići ranije.
 3. Ako imate bilo kakvih izazova koji se tiču vašeg tjelesnog ili mentalnog zdravlja, važno je da mi to kažete prije prvog susreta kako bih vam pomogla da dobijete najbolje od ovog rada.
 4. Na ples ne dolazimo pod utjecajem droga ili alkohola.
 5. Plešemo bosi (eventualno u čistim čarapama koje se ne kližu), u čistoj, udobnoj odjeći koja uključuje kratke i duge rukave i u kojoj se možete nesmetano kretati, skakati, ležati na podu…
 6. Na kratke plesne satove sa sobom uzmite samo bocu vode, na duže radionice možete donijeti i prostirke za sjedenje.
 7. Plesna dvorana je prostor bez razgovora – ako je iznimno važno da nekome nešto ispričate tijekom plesa, izađite ispred dvorane i recite im to. Inače – recite im to kroz tijelo 🙂
 8. Podsjećam vas da ste na radionicu došli prakticirati ples – kao što nećete samoinicijativno plesati na satu joge ili crtati na satu pjevanja, na plesnim satovima je primarni način izražavanja ples i pozivam vas da se suzdržite od prakticiranje joge, specifičnih vježbi disanja i sl.
 9. Mobitele ostavljate u garderobi, sasvim ugašene ili s isključenim tonom i vibrom, ne unosite ih u dvoranu tijekom rada.  Snimanje, fotografiranje, shazamanje i sl. nije dozvoljeno.
 10. Uvijek ste dobrodošli ponuditi ples i/ili dodir/zagrljaj, ali budite spremni prihvatiti i NE kao mogući odgovor. Također, ako vam netko ponudi dodir ili plesni kontakt, nemate obavezu prihvatiti ga, uvijek pratite ono što je vama OK.
 11. Pazite na sebe – nemojte pratiti vježbe koje osjećate da nisu OK za vas, tjelesno ili osjećajno; sasvim je u redu da ostajete unutar granica svoje zone komfora: ja ću vas povremeno pozvati da provirite i izvan tih granica, ali sami određujete želite li to i koliko.
 12. Pazite na druge – ne dolazite na ples ako ste prehlađeni; budite svjesni prostora oko sebe i poštujte osobni prostor drugih plesača; glasnija ekspresija je dobrodošla ako je i grupa glasnija – suzdržite se od glasnih zvukova dok je cijela grupa u mirnijoj i tišoj atmosferi.
 13. Plesne satove možete otkazati najkasnije 24h prije početka – kasnije otkazivanja se naplaćuju kao da ste bili prisutni.