Enesa Mahić

Psihologinja i tjelesna psihoterapeutkinja s privatnom praksom u Zagrebu, trenutno na diplomskom studiju iz kliničke i savjetodavne psihologije. U individualnom radu koristim principe tjelesne psihoterapije i somatskog rada s traumom, kao i elemente meditacijskih praksi, dok ih u grupnom radu kombiniram s autentičnim pokretom i svjesnim plesom ukorijenjenim u metodi 5Ritmova.

Ljubav prema psihoterapijskom radu se rodila kroz osobno iskustvo tjelesne psihoterapije u mladosti, a nastavila i produbila kroz istraživanje i iskustvo drugih modaliteta. Imam nepokolebljivo povjerenje u inteligenciju tijela i fascinira me pronalaženje puteva natrag k tom resursu koji nam je cijelo vrijeme na raspolaganju.

Iako je temelj tjelesno-psihoterapijskog rada neizbježna trijada tijelo-um-osjećaji, moj najdublji interes je psihoterapija koja nas u konačnici povezuje s dijelom nas koji je ostao neoštećen svim traumama i životnim izazovima i koji nadilazi granice te trijade. Iako svi u terapiju dolazimo radi rješavanja osobnih problema, u trenucima spontanog otvaranja i proširenja svjesnosti, često se javlja uvid i potreba da doprinesemo i svijetu koji nas okružuje. Vjerujem stoga da osobna evolucija doprinosi kolektivnoj i da je psihoterapijski rad jedna od najvažnijih stepenica tog razvoja.

Moj pristup je humanistički, relacijski i integrativan.

Problemi kojima se najčešće bavim u praksi su somatizacija, razvojna i šok trauma, anksioznost i depresija.

Kad ne radim, može me se naći u plesnoj dvorani, u prirodi, vrtu ili na meditacijskom jastuku.

2001.-2004. trening iz tjelesne psihoterapije Core Energetics
2003.-2007. organizatorica i asistentica na prvoj edukaciji tjelesne psihoterapije Core Energetics u Hrvatskoj, obuka za podučavanje metode
2003.- suosnivačica Centra za integrativni razvoj (tada Snowlion Center School), gdje od tada i radim kao edukatorica, supervizorica i mentorica.
2010.-2011. trening za učitelje plesne prakse 5Ritmova
2009.-2012. edukacija iz kliničke psihologije i rada s traumom Center for Intentional Living
2018.-2021. edukacija iz Somatic Experiencing rada s traumom
2019.-2022. studij psihologije
2020.-2022. edukacija iz Expressive Art Therapy
2023.- diplomski studij iz kliničke i savjetodavne psihologije
2024.- rad u CIR ICBP (Institut za Core integrativnu tjelesnu psihoterapiju)